XXXL rybí receptář z Vodňan

Napsat o Miloši Štěpničkovi pouze, že je to známý český kuchař, rybář a autor několika kuchařek, ve kterých se věnuje přípravě ryb, není zcela výstižné. Celoživotní zaujetí pro rybí gastronomii stále obohacuje jeho zkušenosti s úpravou tradičních i objevovaných sladkovodních ryb, ale také na českém trhu či na zahraničních dovolených dostupných mořských živočichů. Osvědčené i nové recepty nepředkládá uživatelům svých kuchařek bez důkladného poučení o rybím masu ve výživě, jeho prodeji a také skladování. Poradí s výběrem ryby i jejím zpracování. Neopomine základy stolování. Miloš Štěpnička je zkušeným školitelem a především úspěšným propagátorem konzumace ryb. Dělá vše proto, aby nám ryby chutnaly, a to důkladně. Jeho původní Rybí receptář z roku 1996 musel rozšířit na dnes zcela rozebraný Velký rybí receptář a po několika letech právě vydal Nový velký rybí receptář, obohacený o nové poznatky. Určitě potěší opět recepty vodňanských labužníků – Rybí kastrůlek pana katechety Floriána Fencla, Bouckého kapr se šmakem šalvěje a špeku, Kapr Mistra Zrzavého, Kapr na zelenině rybáře Štěpničky nebo Kapr z vodňanského pivovaru aj. Autor svým osobitým způsobem vypráví o vařených, pečených, smažených, uzených rybách i těch v aspiku. Odolat je těžké i pro sváteční strávníky rybích pochoutek. Štěpničkovo receptář s podpisem autora si můžete prohlédnout a případně zakoupit v infocentru.

J. Velková